do ministra klimatu i środowiska
w sprawie stosowania przez przedsiębiorców regulacji dotyczących jednorazowego użytku (SUP) w kontekście zapisów ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej
Zgłaszający: Maja Ewa Nowak
Data wpływu: 28-03-2024
Szanowna Pani Minister,
ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej, ma określać obowiązki przedsiębiorców wprowadzających do obrotu produkty, zasady postępowania z odpadami powstałymi z produktów, zasady ustalania i pobierania opłaty produktowej, środki służące ochronie środowiska i ochronie życia ludzi przez zapobieganie niekorzystnemu wpływowi niektórych produktów z tworzyw sztucznych, w szczególności na środowisko wodne i zdrowie człowieka, oraz zmniejszanie tego wpływu – w celu zapobiegania powstawaniu odpadów powstałych z produktów, ograniczenia ich negatywnego oddziaływania na środowisko oraz zapewnienia wysokiego poziomu odzysku i recyklingu odpadów powstałych z produktów.
Aktualizacją tejże ustawy wprowadzono m.in. regulacje dotyczące jednorazowego użytku tzw. SUP.
W odczuciu podmiotów, które są zobowiązane do stosowania zapisów ustawy, niektóre aspekty przepisów dotyczących jednorazowego użytku (SUP), które obecnie pozostają niejasne i mogą prowadzić do ich niewłaściwej interpretacji oraz omijania, wymagają wyjaśnienia i doprecyzowania, aby umożliwić przedsiębiorcom właściwą realizację zamierzeń ustawodawcy w zakresie ograniczania negatywnego wpływu produktów jednorazowego użytku na środowisko.
W związku z powyższym zawracam się z prośbą o udzielenie szczegółowych wyjaśnień w kwestiach, które przedstawiam poniżej i udzielenia odpowiedzi na pytania.
1) Kwestia widelców pakowanych po 100 sztuk z informacją o możliwości wielokrotnego użytku - na rynku pojawiają się produkty, które mogą być klasyfikowane jako jednorazowego użytku, lecz są sprzedawane w opakowaniach z informacją o możliwości ich wielokrotnego użycia.
2) Kwestia zastosowania PLA jako substytutu tworzyw sztucznych - status polilaktydu (PLA) w kontekście przepisów dotyczących SUP.
3) Kwestia definicji "posiłków zwykle spożywanych z pojemnika" w kontekście SUP - brak precyzyjnej definicji tego, co uznaje się za "posiłki zwykle spożywane z pojemnika". Obecny brak precyzji w tej kwestii powoduje znaczne trudności w interpretacji i stosowaniu tych przepisów przez przedsiębiorców. Przykładowo - czy sałatka śledziowa i kapusta kiszona, podawane w opakowaniach jednorazowych, podlegają regulacjom dotyczącym SUP? Czy ciasto podzielone na kawałki i oferowane w jednorazowych opakowaniach również wchodzi w zakres tych przepisów?
Z wyrazami szacunku
Maja Ewa Nowak
Posłanka na Sejm RP