Odpowiedź na interpelację nr 5719

w sprawie działań ministra nauki w Sieci Badawczej Łukasiewicza

Odpowiadający: minister nauki Dariusz Wieczorek

Warszawa, 16-12-2024

Szanowny Panie Pośle,

w odpowiedzi na Pana interpelację w sprawie działań Ministra Nauki w Sieci Badawczej Łukasiewicz, na podstawie informacji przekazanych przez Centrum Łukasiewicz, poniżej przedstawiam odpowiedzi na pytania:

1. Jak zakończyła się sprawa Pana Bartłomieja Ciążyńskiego – czy odbył się jakiś audyt i o sprawie poinformowano jakiekolwiek służby? Czy toczy się w tej sprawie jakiekolwiek postępowanie?

Odpowiedź: Pan Bartłomiej Ciążyński złożył w dniu 22 sierpnia 2024 r. rezygnację z funkcji Zastępcy Dyrektora ds. Komercjalizacji w Sieć Badawcza Łukasiewicz – PORT Polski Ośrodek Rozwoju Technologii z siedzibą we Wrocławiu i z dniem 23 sierpnia 2024 r. został odwołany z tego stanowiska (na podstawie art. 25 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 21 lutego 2019 r. o Sieci Badawczej Łukasiewicz). Prezes Centrum Łukasiewicz, po powzięciu informacji o wykorzystaniu przez Zastępcę Dyrektora ds. Komercjalizacji w Sieć Badawcza Łukasiewicz – PORT Polski Ośrodek Rozwoju Technologii służbowego auta oraz karty paliwowej do celów prywatnych, podjął decyzję o wszczęciu kontroli doraźnej w Instytutach Sieci Badawczej Łukasiewicz w przedmiotowym obszarze. Czynności kontrolne zostały zakończone i trwa analiza oraz sporządzanie treści protokołu.

2. Czy znany jest Panu wywiad z prof. Alicją Bachmatiuk? Jak odnosi się Pan do wskazanych w nim zarzutów?

Odpowiedź: Zgodnie z uzyskanymi informacjami z Centrum Łukasiewicz decyzja o odwołaniu ze stanowiska wynikała z negatywnej oceny celowości decyzji zarządczych w kontekście prowadzenia spraw SBŁ – PORT oraz podejmowanych działań dotyczących realizacji ustawowych zadań Instytutu, o których mowa w art. 3 ust. 2 ustawy. Decyzja ta poprzedzona została analizami nadzorczymi realizowanymi przez właściwy departament merytoryczny Centrum Łukasiewicz. Podstawą odwołania z funkcji dyrektora był art. 25 ust. 1 pkt 4 ustawy o Sieci Badawczej Łukasiewicz. W I półroczu 2024 r. Prezes Centrum Łukasiewicz dokonał przeglądu zasadniczych procesów realizowanych przez Centrum i Sieć. Procesy te były rozpatrywane pod kątem efektywności działań służących realizowaniu celów ustawowych, jak również ich legalności, gospodarności, rzetelności, a także jakości praktyk menedżerskich.

3. Ile osób zatrudniono w Sieci Badawczej Łukasiewicz od 13 grudnia 2023 r. do dnia 16 września 2024 r.?

Odpowiedź: Dane dotyczące aspektów zatrudnienia w Sieci Badawczej Łukasiewicz gromadzone są w cyklach miesięcznych, kwartalnych lub rocznych. Od 1 stycznia 2023 r. do 30 września 2023 r. nowe zatrudnienia w Sieci Badawczej Łukasiewicz wyniosły 1049,84 w przeliczeniu na pełne etaty, natomiast od 1 stycznia 2024 r. do 30 września 2024 r. nowe zatrudnienia w Sieci Badawczej Łukasiewicz wyniosły 725,69 w przeliczeniu na pełne etaty.

4. Ile osób zatrudniała Sieć Badawcza Łukasiewicz 13 grudnia 2023 r. , a ile 16 września 2024 r.?

Odpowiedź: Zatrudnienie w całej Sieci Badawczej Łukasiewicz na dzień 30 września 2023 r. wyniosło 7388 osób, na dzień 31 grudnia 2023 r. wyniosło 7347 osób, na dzień 30 września 2024 r. – 7130 osób.

5. Ile osób zwolniono z Sieci Badawczej Łukasiewicz od 13 grudnia 2023 r. do 16 września 2024 r.

Odpowiedź: W okresie od 1 grudnia 2023 r. do 30 września 2024 r. łącznie odejścia pracowników w całej Sieci Badawczej Łukasiewicz w wyniku wypowiedzenia z inicjatywy pracodawcy (potocznie „zwolnienia”) wyniosły 116,63 etatów.

6. Ile wynosi średnie wynagrodzenie osób zatrudnionych o których mowa w pyt.3?

Odpowiedź: Nowozatrudnione osoby, podobnie jak obecnych pracowników, obowiązują przyjęte w poszczególnych instytutach zapisy szczegółowe Regulaminów Wynagradzania, z określeniem taryfikatorów wynagrodzeń obowiązujących na poszczególnych stanowiskach. Średnie wynagrodzenie w całej Sieci Badawczej Łukasiewicz w 2023 r. wyniosło 9042,13 zł brutto.

7. Ile wyniosło łączne wynagrodzenie osób zatrudnionych o których mowa w pyt.3 w okresie styczeń 2024-wrzesień 2024 r. ?

Odpowiedź: W okresie od 1 stycznia 2024 r. do 30 września 2024 r. suma wynagrodzeń w całej Sieci Badawczej Łukasiewicz wyniosła: 545 641 601,40 zł.

8. Ile łącznie zatrudnia Sieć Badawcza Łukasiewicz według stanu na 13 grudnia 2023 r. oraz 16 września 2024 r.?

Odpowiedź: Jak wskazano w odpowiedzi na pytanie nr 4 zatrudnienie w całej Sieci Badawczej Łukasiewicz na dzień 31 grudnia 2023 r. wyniosło 7347 osób (6823,57 w przeliczeniu na pełne etaty) a w dniu 30 września 2024 r. – 7130 osób (6577,86 w przeliczeniu na pełne etaty).

9. Ile wynosi średnie wynagrodzenie w Sieci Badawczej Łukasiewicz?

Odpowiedź: Średnie wynagrodzenie w całej Sieci Badawczej Łukasiewicz w 2023 r. wyniosło 9042,13 zł brutto.

10. Ile łącznie wyniosło wynagrodzenie pracowników od stycznia 2024 do września 2024 r.?

Odpowiedź: W okresie od 1 stycznia 2024 r. do 30 września 2024 r. suma wynagrodzeń w całej Sieci Badawczej Łukasiewicz wyniosła: 545 641 601,40 zł.

11. Ile wynosi wynagrodzenie na stanowisko Kierownika Sekcji Komunikacji i Promocji – Lidera obszaru zarządzania marketingiem?

Odpowiedź: Wynagrodzenie na tym stanowisku mieści się widełkach taryfikatora zakładowego Regulaminu Wynagrodzeń w Centrum Łukasiewicz. Ujawnienie przez pracodawcę, bez zgody pracownika wysokości jego wynagrodzenia za pracę może stanowić naruszenie dobra osobistego pracownika w rozumieniu art. 23 i 24 Kodeksu cywilnego.

12. Jak kształtuje się wynagrodzenie na pozostałych stanowiskach kierowniczych?

Odpowiedź: Wynagrodzenia pracowników Instytutów Sieci Badawczej Łukasiewicz oraz Centrum Łukasiewicz regulują odrębne dla każdego zakładowe Regulaminy wynagradzania. W odniesieniu do Dyrektorów poszczególnych Instytutów Sieci Badawczej Łukasiewicz, Prezesa oraz Wiceprezesów Centrum Łukasiewicz, zasady wynagradzania wspomnianych stanowisk określone są w Ustawie z dnia 3 marca 2000 r. o wynagrodzeniu osób kierujących niektórymi podmiotami prawnymi.

Z wyrazami szacunku

Dariusz Wieczorek
Minister Nauki