10. kadencja, 20. posiedzenie, 2. dzień (17-10-2024)

14. punkt porządku dziennego:

Pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o podatku akcyzowym (druk nr 659).

Poseł Grzegorz Adam Płaczek:

    Szanowna Pani Marszałek! Wysoka Izbo! Bardzo dziękuję posłowi z Polski 2050 za jabłko. Zjem je z przyjemnością. Dodam również, że cydr to nie tylko alkohol. Cydr, zwłaszcza produkowany z naturalnych jabłek, jest bogaty w polifenole, związki chemiczne o działaniu antyoksydacyjnym. Fermentowane produkty takie jak cydr mogą zawierać bakterie probiotyczne wspierające pracę jelit, zatem cydr wiąże się nie tylko z zagrożeniem alkoholizmem.

    Wróćmy do ustawy. Przedstawiony projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku akcyzowym zasługuje na wsparcie. Jako Konfederacja w pełni popieramy działania, które realnie wspierają polskich rolników oraz małe i średnie przedsiębiorstwa. Projekt wprowadza istotne zmiany, które mogą mieć pozytywny wpływ na rozwój naszego rynku oraz lokalnych społeczności, a także na zwiększenie konkurencyjności polskich produktów. Polska jest jednym z największych producentów jabłek w Europie, a niestety zbyt mało tych jabłek znajduje zastosowanie w przetwórstwie.

    Obniżenie akcyzy na cydr i perry do zera pozwoli polskim producentom na lepsze gospodarowanie uprawą i nadwyżkami z produkcji jabłek. Ta zmiana ułatwi sadownikom, przetwórcom i małym przedsiębiorcom funkcjonowanie na rynku, zmniejszając ich obciążenie finansowe. Uwolnienie od akcyzy umożliwi także obniżenie kosztów produkcji i zwiększy zyski polskich wytwórców. Warto zaznaczyć, że ten projekt idzie w parze z uproszczeniami, jakie wprowadziła już ustawa o wyrobach winiarskich, eliminując m.in. obowiązek banderolowania dla producentów cydru. To wszystko są kroki, które zmniejszają biurokratyczne bariery, upraszczają przepisy i przyczyniają się do rozwoju lokalnego rynku. Drobni producenci będą mogli lepiej rozwijać swoje produkty, a polski cydr zyska szansę na szersze zaistnienie nie tylko w kraju, ale i za granicą, o co przecież chodzi wnioskodawcom.

    Wielu sadowników skarży się na skomplikowane przepisy, które ograniczają ich możliwości i rozwój. Konfederacja zawsze opowiada się za upraszczaniem regulacji i obniżaniem obciążeń fiskalnych, dlatego uważamy, że wprowadzenie zerowej stawki podatku akcyzowego na cydr i perry jest krokiem w dobrym kierunku. Pozwoli to na poprawę rentowności tych przedsięwzięć, a jednocześnie na wsparcie lokalnego rolnictwa i produkcji.

    Oczywiście należy zdać sobie sprawę, że ustawa doprowadzi do zmniejszenia wpływów budżetowych, jak się szacuje, o ok. 5-6 mln zł rocznie. Wydaje się to być jednak niewielkim kosztem w porównaniu do korzyści, jakie ten projekt przyniesie polskiej gospodarce. W dłuższej perspektywie wsparcie polskich przedsiębiorców przyniesie większe zyski zarówno dla budżetu, jak i dla naszych lokalnych społeczności. Ta ustawa to realna szansa na rozwój sektora przetwórstwa rolno-spożywczego w Polsce, na wsparcie naszych rodzimych producentów oraz na budowanie silnej gospodarki opartej na lokalnych produktach.

    Zwracam jednocześnie uwagę przedstawiciela wnioskodawców na to, czy na poziomie komisji nie warto byłoby osłonić dodatkowym parasolem ochronnym sadowników i rolników, aby nie tylko uprawiali w Polsce jabłka, ale także zaangażowali się w proces tworzenia cydru. Takie dodatkowe rozwiązania, które być może będą omawiane na posiedzeniu komisji, pozwolą nie tylko uprawiać jabłka naszym sadownikom i rolnikom, ale również nie dadzą zarabiać innym zagranicznym koncernom, które są już w Polsce. Być może na poziomie komisji będziemy jeszcze w stanie wspólnie wypracować stanowisko, dzięki któremu zaangażowanie rolników i sadowników w proces tworzenia cydru zwyczajnie będzie się im opłacać. Dziękuję. (Oklaski)


Przebieg posiedzenia