10. kadencja, 20. posiedzenie, 2. dzień (17-10-2024)
Oświadczenia.
Poseł Henryk Szopiński:
Dziękuję.
Pani Marszałek! Ja w innym temacie. Marnowanie żywności jest jednym z największych wyzwań współczesnego świata. Z raportu Federacji Banków Żywności ˝Nie marnuj jedzenia 2024˝ wynika, że każdego roku w Polsce do kosza trafia prawie 5 mln t jedzenia, 75 kg na każdego mieszkańca naszego kraju. To ogromna liczba. Robi wrażenie, tym bardziej jak pomyśli się, ilu ludzi na świecie jest niedożywionych.
Polskie państwo od lat wspiera inicjatywy mające na celu lepsze monitorowanie i raportowanie strat żywności. Wprowadza też różne działania ograniczające marnotrawstwo. Z inicjatywy Jacka Kuronia w 1994 r. przy Fundacji Pomoc Społeczna SOS powstał pierwszy bank żywności, Bank Żywności SOS w Warszawie, zaś w moim okręgu wyborczym w 1995 r. powstał Pilski Bank Żywności, który jako pierwszy w Polsce rozpoczął świąteczne zbiórki żywności.
Mimo tych wszystkich działań ilość marnowanej żywności w Polsce nie maleje. Dlatego ważne jest budowanie świadomości społecznej na temat gospodarki o obiegu zamkniętym, gdzie podkreśla się znaczenie niemarnowania żywności jako kluczowego elementu zrównoważonego rozwoju. Chodzi o to, aby jak najdłużej utrzymywać zasoby w obiegu, minimalizując odpady i maksymalizując ich wartość. Wspólne wysiłki rządu, organizacji pozarządowych i obywateli są kluczowe dla osiągnięcia tego celu.
Powinniśmy pamiętać, że nasze codzienne wybory mają szersze znaczenie. (Dzwonek) Musimy zmienić stare wzorce konsumpcji, jeśli chcemy przekształcić systemy żywnościowe na lepsze. Decyzja należy do nas. Najlepiej zacznijmy od zaraz. Dziękuję bardzo. (Oklaski)
Przebieg posiedzenia