10. kadencja, 25. posiedzenie, 2. dzień (19-12-2024)
8. punkt porządku dziennego:
Informacja bieżąca.
Poseł Łukasz Ściebiorowski:
Dziękuję.
Pani Marszałek! Panie Ministrze! Wysoka Izbo! Polska prezydencja, którą obejmiemy od stycznia, to ogromna szansa, aby zwrócić uwagę Europy na kluczowe atuty naszego kraju, a jednym z nich jest rolnictwo i wyjątkowe produkty spożywcze, w tym regionalne. Powinniśmy wykorzystać ten czas, by promować nasze zdrowe, naturalne produkty oraz wyjątkową żywność regionalną, która odzwierciedla bogactwo i dziedzictwo kulturowe, bogactwo smaków naszych regionów. Przykładem mogą tu być śląskie specjały, takie jak rolada, kołocz, żur, makówki czy tradycyjne wędliny, ale też z innych regionów kwaśnica, oscypki, kiełbasa lisiecka, miód spadziowy, rogal świętomarciński, obwarzanki, zalewajka, oscypki - wiele można by wymieniać - które są nie tylko naszym kulinarnym dziedzictwem, ale także dowodem na to, jak wielką wagę przywiązujemy do jakości i tradycji. Warto wykorzystać czas prezydencji, aby postawić te produkty w centrum europejskich dyskusji o przyszłości żywności i promować te produkty na forum europejskim jako symbole zdrowej, naturalnej żywności i regionalnej różnorodności (Dzwonek), a przede wszystkim polskich specjałów spożywczych, rolnictwa i rodzimych producentów.
Zachęcajmy wspólnie z ministerstwem rolnictwa na czele do działań na rzecz wsparcia rolników, ochrony tradycyjnych receptur i promowania zdrowych nawyków żywieniowych. Nasza prezydencja to czas, by pokazać, że Polska jest nie tylko spichlerzem Europy, ale także źródłem innowacyjnych i zrównoważonych rozwiązań i może stać się liderem w tej dziedzinie. Dziękuję. (Oklaski)
Przebieg posiedzenia