10. kadencja, 25. posiedzenie, 2. dzień (19-12-2024)
Oświadczenia.
Poseł Fryderyk Sylwester Kapinos:
Szanowny Panie Marszałku! Wysoka Izbo! Ekogala to międzynarodowe targi żywności i produktów wysokiej jakości, organizowane przez samorząd województwa podkarpackiego od 2007 r. To wydarzenie, wokół którego koncentruje się praca wielu środowisk ściśle związanych z rolnictwem ekologicznym, począwszy od rolników gospodarujących metodami ekologicznymi, przetwórców, do podmiotów zainteresowanych promocją i dystrybucją przetworzonej i nieprzetworzonej żywności ekologicznej i wysokiej jakości.
Prowadzone w województwie podkarpackim od szeregu lat działania ukierunkowane na rozwój rolnictwa ekologicznego sprawiły, że podkarpackie targi należą do największych tego typu wydarzeń w Polsce. Targi corocznie przyciągają wielu wystawców. W bieżącym roku w targach udział wzięło 111 wystawców, w tym z zagranicy, tj. ze Słowacji, z Rumunii i Węgier, oraz około 10 tys. zwiedzających. W ciągu 2 dni targowych, 14 i 15 grudnia, zarówno pierwszego, jak i drugiego dnia odwiedzający Ekogalę mieli możliwość nie tylko dokonania zakupów, ale również skosztowania świątecznych potraw i wypieków, które zostały przygotowane z produktów ekologicznych i wysokiej jakości, zarówno przez wystawców, jak i przez uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie oraz Koło Gospodyń Wiejskich Gminy Trzebownisko. Organizacji Ekogali towarzyszy wiele wydarzeń i atrakcji, a także konkursy, konferencje i seminaria. Jak co roku na Ekogali nie mogło zabraknąć Europejskiego Konkursu Kulinarnego (Dzwonek), który realizowany był już po raz osiemnasty i w którym udział wzięły polskie i zagraniczne szkoły gastronomiczne.
Z tego miejsca pragnę podziękować wszystkim zaangażowanym przez te wszystkie lata w organizację Ekogali, którzy przyczynili się do zbudowania renomy tego wydarzenia. Dziękuję bardzo. (Oklaski)
Przebieg posiedzenia