10. kadencja, 29. posiedzenie, 1. dzień (20-02-2025)

4. punkt porządku dziennego:

Sprawozdanie Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi o rządowym projekcie ustawy o zmianie ustawy o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych (druki nr 953 i 987).

Poseł Kazimierz Plocke:

    Dziękuję.

    Pani Marszałek! Wysoka Izbo! Panie Ministrze! 1 sierpnia 2019 r. weszła w życie ustawa, na mocy której rozpoczął funkcjonowanie nowy, 10. fundusz, Fundusz Promocji Roślin Oleistych. Do katalogu roślin oleistych włączono rzepak, rzepik, soję, len i konopie. Równocześnie w Polsce, jak podają statystyki, coraz większą popularność zdobywa uprawa słonecznika, który ze względu na niższe koszty uprawy jest alternatywą dla uprawy rzepaku. W trakcie posiedzenia Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiciele środowisk pszczelarskich po raz kolejny zwrócili uwagę na istotną rolę, jaką w procesie uprawy drzew i krzewów owocowych, roślin uprawnych odgrywają pszczoły. W naszej strefie klimatycznej ok. 78% gatunków roślin jest uzależnionych od zapylania przez pszczoły. Na terenie Unii Europejskiej wartość upraw zapylanych przez pszczoły wynosi ok. 15 mld euro rocznie. W Polsce szacowany zysk z pracy posiadanych pszczół dla gospodarki narodowej to kwota od 7 mld zł do 10 mld zł. Gdyby nie pszczoły, wielu owoców i warzyw nie byłoby wcale, a plony i uprawy znalazłyby się w sytuacji trudnej do oszacowania. Ocenia się, że 1/3 produktów pochodzenia roślinnego spożywanych przez ludzi jest zależna od zapylania, co zapewnia nam bezpieczeństwo żywnościowe. Warto o tym pamiętać. Wiemy też, że w ciągu ostatnich 30 lat zginęło do 70% dzikich owadów zapylających rośliny, ale ich rolę przejęły pszczoły miodne. Nadmienić należy, że pszczoły są narażone na zatrucia ze względu na stosowaną w rolnictwie chemizację upraw rolnych.

    Polskie pszczelarstwo znajduje się obecnie w trudnej sytuacji ekonomicznej, co wymaga stałej i zorganizowanej pomocy finansowej dla całego sektora. W tej sytuacji posłowie Koalicji Obywatelskiej, Polskiego Stronnictwa Ludowego i Lewicy po uzyskaniu akceptacji ministra rolnictwa i rozwoju wsi Czesława Siekierskiego proponują, aby z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw przekazać 5% środków finansowych na działalność organizacji pszczelarskich w Polsce. Proponowane zmiany będą miały pozytywny wpływ na sferę ekonomiczną i naukową polskiego pszczelarstwa i pszczelnictwa. Przypomnę, że 10% wartości pracy pszczół to miód, a 90% - to korzyści wynikające z produkcji roślin uprawnych, które pomnażają nasz dochód. Zwracam uwagę, że wartość zapylania przez jedną rodzinę pszczelą wynosi w Polsce 1-1,5 tys. euro, co bezpośrednio przekłada się na wzrost produkcji owoców i warzyw. Według danych statystycznych w Polsce w 2023 r. liczba rodzin pszczelich wyniosła 2350 tys.

    Z uwagi na konieczność wsparcia sektora pszczelarskiego przedstawiona propozycja zasługuje na poparcie, ponieważ umożliwi to rozszerzenie katalogu działań sektora pszczelarskiego w Polsce. Dlatego też Klub Parlamentarny Koalicji Obywatelskiej poprze rozwiązania zawarte w druku sejmowym nr 953, w ustawie o promocji produktów rolno-spożywczych.

    Dodatkowo, pani marszałek, chciałbym poinformować Wysoką Izbę, że składamy stosowne poprawki do tego projektu. Dziękuję. (Oklaski)


Przebieg posiedzenia